Wat is EMDR en hoe werkt het?

EMDR therapie bij praktijk Kina

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en het is een kortdurende, toegankelijke behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. Het kan onder andere gaan om een:

  • (verkeers)ongeluk

  • angst voor (tand)arts

  • brand

  • pesterijen

Het kan één keer gebeurd zijn, maar ook vaker. Door deze nare ervaring(en) kun je je anders voelen, omdat je nare gedachten hebt die hiermee samenhangen. Wat er gebeurd is blijft bijvoorbeeld maar als een film steeds terugkomen in je hoofd. Het kan ook zijn dat je je somber voelt, moeilijk kunt slapen, moeite hebt om je te concentreren of juist sneller boos bent. Hier is met EMDR iets aan te doen!  EMDR zorgt ervoor dat je rustiger aan een herinnering kunt terugdenken én dat je gevoel en je verstand als het ware weer meer met elkaar in evenwicht komen. Het fijne van EMDR is dat je redelijk snel resultaat bereikt zonder dat je jarenlang over de nare ervaring(en) hoeft te praten.  

Het is alsof de nare herinnering je maar blijft storen en bezighouden. Met EMDR kunnen we de herinnering als het ware rustiger maken en een andere betekenis geven. De herinnering ligt vol spanning en emotie opgeslagen en in de EMDR therapie gaan we die op een helende manier verwerken. We gaan je afleiden terwijl je aan de nare herinnering denkt en zo creëren we als het ware een heilzame verwarring. Doordat je tegelijkertijd ook een andere ‘taak’ moet doen, gaat de lading van de herinnering af en kun je er anders over gaan nadenken.

Wat ga je doen bij EMDR therapie?

De therapeut vraagt om de nare gebeurtenis in grote lijnen te vertellen en dan het verhaal stil te zetten op het plaatje dat je nu nog het spannendst vindt om aan terug te denken. Terwijl jij je concentreert op dat plaatje en wat je daarbij voelt en denkt, vraagt de therapeut je tegelijkertijd iets heel anders te doen. Het kan zijn dat je de vingers van de therapeut met je ogen moet volgen of op een koptelefoon naar geluiden moet luisteren. Tussendoor vraagt de therapeut steeds wat je merkt. Het kunnen beelden, gedachten of gevoelens zijn. De therapeut  gaat door totdat er geen spanning meer opkomt als je aan de ervaring denkt.  

Hoe werkt EMDR dan?

Dàt EMDR werkt is zeker, hoe het precies werkt weten we nog niet zeker. We denken vooral dat het te maken heeft met hoe ons werkgeheugen werkt. Doordat je werkgeheugen tijdens EMDR verschillende taken tegelijkertijd moet doen (én je concentreren op het nare plaatje en de gevoelens en gedachten die daarbij horen én luisteren naar de tikjes of de vingers van de therapeut volgen), wordt er voor gezorgd dat er gevoelsmatig meer afstand komt tot de nare ervaring en nemen je klachten vaak af.

Wil je meer weten? Zie ook:

https://www.emdr.nl/emdr-in-beeld/#film-emdr

Kina Smit1 Comment